Skuldfri snabbare – samla dina lån

Publicerat den Kategoriserat som Okategoriserade, Samla lån och krediter
samla lån o krediter bli skuldfri snabbare

Genom att anlita en låneförmedlare kan du samla dina lån och få kontroll på din lånesituation

Skaffa bättre överblick – och bättre kreditvärdighet

Med bara en räkning att betala varje månad får du bättre överblick över din ekonomi och risken med betalningspåminnelser minskar. Samtidigt kan du efter en tid med ett samlat lån och minskad skuld se hur din kreditvärdighet förbättras. Det gör dig möjlighet att omförhandla lånet och få ännu lägre ränta i framtiden. När bollen väl är i rullning går alltså resan mot att bli skuldfri snabbare och snabbare.

Hur mycket kan jag låna för att bli skuldfri?

Sambla kan hjälpa dig mot att bli skuldfri genom ett samlingslån på upp till 600 000 kronor.

Skulle du ha mer i skuld än 600 000 så kan du samla ihop så mycket som möjlig och när du framöver har betalt av delar av skulden kan du igen ansöka om att samla ihop resterande del. Då kan du ha fått en starkare kreditvärdighet och har möjlighet till ännu bättre villkor.

Vi tycker att du varje år bör se över dina lån och skulder för att se om du kan omförhandla din räntekostnad. Långsiktigt kan små förändringar av den effektiva räntan spara dig flera tusen kronor, som gör dig skuldfri betydligt snabbare.

6 tips för att närma dig skuldfrihet

Att samla ihop lånen är ett första steg mot att bli skuldfri. Om du inte känner att det räcker kan du själv göra lite extra för att få ner dina skulder.

Om du kan få ner skulderna snabbare så kommer den totala räntekostnaden bli lägre och i slutändan kommer du att ha betalat mindre för dina lån och krediter.

1. Sätt upp en budget

Det bästa för att bli skuldfri är att vara medveten om var och hur du spenderar sina pengar. Gör en månadsbudget som tydligt visar på dina inkomster och dina utgifter. Som boende, mat, kläder, nöje, och kostnader för lån och krediter.

När du har gjort en visuell budget kan du tydligt se hur dina pengar spenderas under månaden och hur den behöver balanseras upp för att bli hållbar.

2. Gör dig av med kreditkortet

Ett kreditkort kan passa vissa – men det är inte för alla. Har du sämre koll på din ekonomi och inte betalar fakturan direkt när den kommer kan ett kreditkort vara en riktig pengaslukare. För att bli skuldfri kan det vara dags att klippa kreditkorten!

3. Säg upp onödiga abonnemang

Det finns säkert en del abonnemang som du inte använder som tickar pengar varje månad. Det kan vara gymkort, streamingtjänster eller kanske e-tidningsprenumerationer. Alla dessa tillsammans kan bli en ganska betydande summa som du kan spara.

4. Jobba fler timmar

Finns möjligheten till att arbeta fler timmar så är det ett bra tips till att bli skuldfri snabbare. Genom att jobba mer kommer du både få in mer pengar som kan gå till att betala dina skulder, men du gör även av med mindre pengar när du jobbar än när du är ledig.

Se bara till att balansera det så att du inte jobbar för mycket!

5. Ta cykeln istället för bilen

Den största kostnaden för flera hushåll utöver boendet är bilen. Bilen kan enkelt sluka flera tusen varje månad i kostnader som parkering, bensin, olja och service. Har du möjlighet att byta ut bilen mot cykel kommer du kunna spara mycket pengar varje månad – och bli skuldfri snabbare!

6. Skippa utematen – börja med lunchlåda

Att äta lunch ute varje dag och utöver det kanske ta en och annan take away-kaffe blir lätt några tusenlappar varje månad. Testa att köra matlåda en hel månad och märk hur mycket du sparar! Det blir dessutom ofta nyttigare och godare.

Att tänka på när du blivit skuldfri

När du efter en tid levt knapert och äntligen har lyckats bli skuldfri är det lätt hänt att du kommer in i gamla vanor. Börja inte bygga på dina skulder, gör istället så här:

  • Skaffa en buffert för att klara av oönskade kostnader – Med en buffert kan du hantera kostnader som dyker upp under livets gång. Det kan vara att bilen behöver lagas eller att ni måste reparera värmepumpen. Vi rekommenderar en buffert på 2-3 månadslöner om möjligt, gärna mer.
  • Ta inga nya lån och krediter – Försök att hålla dig borta från krediter så länge det går. Spara istället ihop pengar tills du har råd att köpa det du vill ha.
  • Sätt en tydlig budget – Skapa en månadsbudget och försök att hålla dig till den så gott det går.
    Du har din inkomst på ena sidan. Placera ut för dina kostnader som boende, transport, mat, kläder och nöje. Skulle utgifterna vara högre än inkomsterna så måste du börja omprioritera dina pengar, annars kommer du att hamna i en ohållbar situation igen.

Om du inte klarar av att betala dina skulder

Skulle du absolut inte klarar av att betala dina skulder och har flera ärenden hos inkasso och Kronofogden kan du få hjälp med skuldsanering.

Bli skuldfri med Kronofogden

Har dina skulder hamnat hos Kronofogden kan du inte ansöka om ett samlingslån hos en låneförmedlare. Då bör du istället använda dig av Kronofogden som en skuldsanerare. Du behöver alltså inte låna mer utan betala av mer. Det är för din egen skull – så att du inte belånar dig mer när du redan har höga skulder. Lägger du fokus på att i stället betala av ditt skuldsaldo hos Kronofogden så är det här snabbaste vägen fram till att bli skuldfri. Skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum i fem år för att jobba ner dina skulder hos Kronofogden. Det är en sista och bra utväg för att få bukt med en skuldproblematik. Kontakta Kronofogden i ditt län för att få hjälp med detta.

Wiki: Samlingslån

Att ansöka om lån via en förmedlare kan göra det enklare för dig att hitta ett passande lån. Via förmedlaren får du låneerbjudanden som du sedan kan jämföra innan du bestämmer dig. Många förmedlare erbjuder så kallade samlingslån. Ett samlingslån kan vara intressant om du sedan tidigare har flera eller många lån. Syftet är då att lösa dina befintliga lån genom att få ett nytt lån med bättre villkor – lägre ränta och lägre totala kostnader.