Advisa och Sambla slås ihop

Publicerat den Kategoriserat som Okategoriserade, Samla lån och krediter
billigare lån advisa sambla

Advisa och Sambla slås ihop

För ett antal år sedan bröt sig några anställda i den snabbväxande låneförmedlaren Advisa ut och bildade konkurrenten Sambla.

Den sammanslagna låneförmedlaren ska behålla de två varumärkena och bedöms få en omsättning på cirka 575 miljoner kronor. Därmed blir man tvåa på marknaden efter Lendo och passerar Zmarta. Båda ägs av mediekoncerner – Schibsted respektive Bauer Media – som ett tecken på hur viktig omfattande annonsering är i branschen.

Advisa och Sambla

Advisa

• Grundades 2011 och har förmedlat 400.000 privatlån från 36 banker och långivare i Sverige och Finland.
• Antal anställda: 48, i Stockholm.
• Omsättning och rörelseresultat uppgick 2019 till 244 respektive drygt 3 Mkr, enligt årsredovisningen. Omsättningen innebar en tillväxt från cirka 70 Mkr två räkenskapsår tidigare.
• Bland ägarna: Kristoffer Lindqvist, Håkan Roos.

Sambla
• Grundades 2014 och har förmedlat 390.000 lån i Sverige, Norge, Finland och Danmark från 40 banker och långivare.
• Antal anställda: 125, i Stockholm och Lund.
• Omsättning och resultat före skatt 2019: 204 Mkr respektive 70 Mkr
• Bland ägarna: grundarna Alexander Milles, Per Österström och Linus Englund äger enligt årsredovisningen över 10 procent av aktierna vardera, liksom affärsängeln Michael Guldstrand och Björn Krasse som tidigare varit vd på Espresso House och Cervera.

Pressmeddelande 2021-02-03:

Två av de ledande oberoende jämförelsesajterna för privatekonomi i Norden, Sambla och Advisa, avser att gå samman. Syftet är att utveckla verksamheten och hjälpa ännu fler privatpersoner att förbättra sin privatekonomi genom att jämföra villkor på lån och försäkringar. Bolagen har en mycket hög kundnöjdhet genom ett modernt användargränssnitt, starka och gemensamma värderingar samt en tydlig nytta för kunden. Tillväxtpotentialen är stor då de båda företagen stärker och kompletterar varandra mycket väl. Som ny huvudägare kommer Nordic Capital att aktivt stötta det nya företaget i den expansiva fas som väntar. Målsättningen är att vara den bästa partnern för kunder, banker och långivare och över tid bli Nordens ledande digitala jämförelsesajt för privatekonomi.

Sammanslagningen mellan Sambla och Advisa skapar en av de största aktörerna inom låneförmedling i Norden och båda bolagen har starka plattformar att bygga vidare på. Företagen hjälper privatpersoner att jämföra lånevillkor och samla sina lån, för att därigenom förbättra villkoren och sänka lånekostnaderna. Genom en sammanslagning skapas nya stora möjligheter till ökad produktutveckling, en höjd servicenivå och fler konkurrenskraftiga erbjudanden som gynnar fler kunder. Det nya företaget förväntas att ha en omsättning om ca 575 miljoner kronor och blir den näst största aktören i Sverige.

“Vi är mycket glada att få sammanslagningen till stånd. De senaste åren har bolagen på varsitt håll och på olika sätt nått marknadsledande kundnöjdhet och tillväxt. Med det i ryggen har vi tillsammans fantastiska möjligheter att driva branschen vidare. Inte minst genom fortsatt fokus på produktutveckling, kundförståelse och teknisk innovation. Nu ser vi fram emot att få ännu bättre förutsättningar att förbättra vardagsekonomin för hundratusentals människor i hela Norden”, säger Jonathan Bollman, VD, Advisa.

“Jag är väldigt nöjd med att vi har kommit överens om att genomföra det här strategiskt riktiga samgåendet. Tillsammans får vi den storlek och position som krävs för att ta tillvara de tillväxt- och expansionsmöjligheter som finns inom vår marknad. Vi är båda entreprenörsdrivna bolag som delar ambitionen att vara branschledande och vi har båda på varsitt håll drivit på utvecklingen av branschen. Nu får vi möjligheten att göra det tillsammans vilket kommer att gynna kunderna”, säger Per Österström, grundare, Sambla.

Som ny huvudägare kommer Nordic Capital att aktivt stödja det nya företaget på en lång rad olika sätt i likhet med tidigare förvärv inom finansiella tjänster.

“Vi är djupt imponerade av vad de här två bolagen har åstadkommit var för sig och vi ser att en kombination kommer att vässa konkurrensen i sektorn och blir en kraft att räkna med när det handlar om att förbättra privatpersoners ekonomi framgent. Förutom att sammanslagningen skapar en stark plattform för tillväxt, har det nya bolaget också möjlighet att driva utvecklingen i hela branschen. Nordic Capital ser fram emot att stödja bolaget i nästa fas”, säger Christopher Ekdahl, Principal, Nordic Capital Advisors.

Advisa grundades 2011 och hjälper konsumenter att få bättre villkor genom att jämföra privatlån med upp till 36 olika banker och långivare i Sverige och Finland. Tjänsterna erbjuds helt digitalt. Advisa har 48 anställda i Stockholm och har hjälpt över 400 000 kunder att jämföra lån.

Sambla har sedan starten 2014 hjälpt privatpersoner med bättre lånevillkor genom att jämföra bankers och långivares räntor i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Tjänsterna erbjuds genom en kombination av digital process och rådgivning över telefon. Sambla har 125 anställda och kontor i Stockholm och Lund. Företaget har partnerskap med över 40 banker och långivare i Sverige, och har fram till idag hjälpt över 390 000 kunder att jämföra sina lån.

Nordic Capital har en lång och omfattande erfarenhet av att utveckla företag inom finansiella tjänster, både genom organisk tillväxt och kompletterande förvärv. Idag har Nordic Capital sju portföljbolag inom sektorn däribland Nordax, Bank Norwegian och Nordnet. Tidigare innehav omfattar bland annat Resurs Bank. Som ägare stöttar Nordic Capital portföljbolagens utveckling genom en omfattande sektorkunskap, kapital för investeringar, operativ erfarenhet med fokus på fortsatt produktutveckling samt stöd i ytterligare professionalisering av organisationen.

I samband med affären avyttrar delägarna Four Elements AB och Krasse & Co AB sina aktier i Sambla. “Vi är stolta över att ha medverkat till att göra Sambla framgångsrikt samt att nu kunna möjliggöra den här nya kombinationen”, säger Björn Krasse, Krasse & Co AB.

Villkoren för transaktionerna uppges inte. Transaktionerna är föremål för sedvanliga myndighets-godkännanden.